Wytwarza niewielkie 3–5-centymetrowe liście i drobne, białe kwiaty. Jest byliną, jednak nie odporną na mróz. Kwiaty pojawiają się już w pierwszym roku uprawy.

Właściwości i działanie: Jest z powodzeniem wykorzystywana jako słodzik, dzięki wysokiej zawartości glikozydów stewiolowych. Stewię można spożywać w różnej formie: proszku, tabletek, suszonych lub świeżych liści. Najbardziej wartościowe są liście i kwiaty (korzenie nie zawierają dobroczynnych związków). Świeże liście stewii można dodawać do potraw, sałatek i napojów, sproszkowane zaś mogą posłużyć jako słodzik. Spożywanie stewii pobudza apetyt, działa regenerująco na trzustkę, zwalcza nadciśnienie i oczywiście pomaga w walce z cukrzycą. Stosowana natomiast w formie maseczek i okładów pozytywnie wpływa na zanikanie trądziku, zamykanie porów, gojenie się ran oraz dezynfekuje skórę. Żucie świeżych listków lub łodyżek stewii zapobiega próchnicy zębów.