Roślina jednoroczna z rodziny astrowatych. Jest to krzewinka rosnąca do 60 -80 cm wysokości o nagich, wzniesionych, silnie rozgałęzionych pędach. Pędy są porośnięte zielonymi liśćmi o 3–7cm długości. Cała roślina jest niezwykle aromatyczna, o silnym, charakterystycznym zapachu. Kwitnie od końca maja do września wykształcając liczne kwiaty, zebrane w koszyczki kwiatowe. Od przełomu lipca i sierpnia na roślinie zawiązują się owoce zawierające liczne nasiona.

Właściwości i działanie: Rumianek jest przede wszystkim wykorzystywany w medycynie naturalnej i kosmetyce. Leki z rumianku działają antybakteryjnie, przyśpieszają gojenie się ran i regenerują naskórek. Zaleca się je stosować przy stanach zapalnych skóry, dziąseł i jamy ustnej, oparzeniach oraz zakażeniach grzybicznych. Natomiast spożywanie kwiatów w formie naparu (parzy się jak herbatę) lub odwaru (gotuje się przez co najmniej kwadrans) działa kojąco na układ pokarmowy przy nieżycie żołądka i jelit. Roślinę można stosować także pomocniczo jako środek uspokajający. W kosmetyce rumianek jest składnikiem wpływającym na poprawę cery. Wykorzystuje się go przy produkcji mydeł, kremów, maseczek, past do zębów i kremów do kąpieli.