Ma pędy i pąki kwiatowe pokryte drobnymi, czerwonymi kolcami, oraz szypułki kwiatowe pokryte drobnymi, czerwonymi gruczołkami wydzielającymi bardzo silny zapach dzikich róż. Kwitnie bardzo długo, czasem powtarza jesienią – kwitnienie jest wtedy niezbyt obfite. Jest bardzo odporna na choroby, łatwa w uprawie, znosi ocienienie i gorsze gleby.

Właściwości i działanie: płatki tej róży można wykorzystywać do wykonywania konfitur. Na surowiec zielarski pozyskuje się owoce pozorne Jej właściwości znał już Hipokrates. W średniowieczu osobom wątłym i chorym podawano na wzmocnienie syrop różany -mieszaninę płatków róży i miodu, a chorym na nieżyty żołądka - płatki róży gotowane na winie. Świeży owoc dzikiej róży jest najbogatszym źródłem witaminy C (kwasu askorbowego) w przyrodzie. We współczesnej medycynie owoc róży stosowany jest przede wszystkim w przypadku przeziębień i chorób zakaźnych oraz w okresie rekonwalescencji. Owoc róży ma również działanie moczopędne i żółciopędne.