To krzewinka, która tworzy kępy średnicy około 60 cm, złożone z licznych wzniesionych, delikatnie owłosionych i rozgałęziających się pędów dorastających do 60 cm wysokości. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Jest to roślina miododajna, wydziela dość intensywny zapach cytryny.

Właściwości i działanie: Surowcem zielarskim jest liść melisy, który zawiera olejek eteryczny, garbniki, żywice, goryczki, glikozydy, kwasy organiczne, śluzy i witaminy. Melisa ma właściwości łagodzące nadmierne pobudzenie układu nerwowego, dlatego jest stosowana w stanach nerwicowych i depresjach. Wpływa też korzystnie na pracę układu pokarmowego, poprawiając trawienie i apetyt. Może być też stosowana zewnętrznie w postaci okładów łagodzących urazy, owrzodzenia, obrzęki, ukąszenia owadów oraz bóle stawów. Świeże liście melisy stosuje się również jako przyprawę kuchenną oraz dodatek do sałatek, lodów i deserów. Napary z liści melisy są stosowane w zastępstwie herbaty.