Bylina dorastająca do ok. 40-60 cm. wysokości tworząc cienki, sztywny, wyprostowany pęd, dość mocno rozgałęziający się od połowy wysokości. Na szczycie rozgałęzionych pędów rozwijają się żółte, pojedyncze, pięciopłatkowe kwiaty, tworzące gęste baldachy. Zarówno płatki kwiatów, jak i powierzchnię liści, pokrywają drobne, prześwitujące, jasne i ciemne kropki, przypominające malutkie dziurki. Roślina w tych właśnie miejscach przechowuje olejki eteryczne.

Właściwości i działanie: Gotowe ziele dziurawca zwyczajnego jest bogate w olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki bakteriobójcze, sole mineralne, kwasy organiczne oraz zawiera wit. A i C. Ziele dziurawca poleca się do stosowania wewnętrznie: na schorzenia przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, wrzodach dwunastniczy i żołądka, a także suplement wspomagający leczenie łagodnej depresji oraz zewnętrznie: jako środek dezynfekujący stany zapalne błony śluzowej i gardła, a także pomocny w leczeniu trudno gojących się ran, skaleczeń i owrzodzeń.