To roślina wieloletnia, która wytwarza proste i słabo rozgałęzione łodygi, szybko się rozrasta, dorastając do około 1 m wysokości. Liście estragonu są zielone i mają lancetowaty kształt. Estragon kwitnie od sierpnia do późnej jesieni. Niepozorne, zielonkawożółte kwiaty są zebrane w kwiatostany – koszyczki. Charakteryzuje się ostrym, gorzkawym i korzennym smakiem.

Właściwości i działanie: Wykazuje właściwości lecznicze: pobudza apetyt i ułatwia trawienie (zwiększając wydzielanie soków trawiennych), pobudza wytwarzanie żółci, zmniejsza napięcie mięśni gładkich, działa też moczopędnie, przeciwzapalnie i rozkurczowo. Ziele estragonu zawiera dużo witaminy C i A. Świeże czy suszone ziele estragonu stosuje się do przyprawiania mięs (na przykład cielęciny czy drobiu), ryb, sosów, zup, a także do kwaszenia ogórków i przygotowywania octu ziołowego.